2018

Opening met muziek

De Pijn van de Ziel – De Chronische Pijn in de Wetenschappelijke en Spiritistische Visie -Door José Roberto Pereira Santos, MD

Hoogrisicozwangerschap en Spiritualiteit -Door Antônia Marilene da Silva, MD

Depressiviteit en Spiritualiteit -Door Carlos Roberto de Souza Oliveira, MD

Complementaire Spiritistische Therapieën – Wegen naar Integratie in de Geneeskunde -Door Marcelo Saad, MD, PhD

De lezingen worden in het Portugees gegeven en naar het Nederlands vertaald.

José Roberto Pereira Santos, MD

Internist, verder gespecialiseerd tot reumatoloog en arts op de Intensive Care. Secretaris en vicevoorzitter van de regio Espírito Santo van de Landelijke Artsenfederatie (Braziliaanse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunde) tijdens de periode 1993 – 1998. Voorzitter van de vereniging van Reumatologen van de regio Espírito Santo in de periode tussen 2005 en 2009 en tussen 2011 en 2015. Medisch coördinator en routinearts bij de volwassen ICU van het Medisch centrum van Vila Velha. Oprichter en wetenschappelijk directeur van de Medisch Spiritistische Vereniging van de staat Espírito Santo. Coördinator van de commissie bio-ethiek van de Braziliaanse Medisch Spiritistische Vereniging. Lid van de commissie bio-ethiek van de Braziliaanse Vereniging voor Reumatologie. Coördinator van de Broederlijke Ondersteuning aan de drugsverslaafde van de Spiritistisch Medische Vereniging van de staat Espírito Santo,Brazilië.

Antônia Marilene da Silva 

Arts, afgestudeerd aan de Federale Universiteit van Minas Gerais (UFMG). Gespecialiseerd in Cardiologie en Verkeersgeneeskunde aan de Federale Universiteit van Minas Gerais (UFMG). Acupuncteur. Vrijwillige docent cardiologie aan het Academisch Ziekenhuis van Brasilia (HUB).
Zij is hoofdopleider van artsen in opleiding tot Cardiologisch specialist aan het Academisch Ziekenhuis van Brasilia (HUB). Lid van de Medisch Spiritistische Vereniging van Brasilia. 

Carlos Roberto de Souza Oliveira, MD

Afgestudeerd in de geneeskunde aan de Federale Universiteit van Paraíba met specialisatie in de anesthesiologie. Hij heeft een postdoctoraal in Acupunctuur en Arbeidsgeneeskunde. Hij is adviseur van de Regionale Raad voor Geneeskunde van Paraíba. Lid van de Braziliaanse Vereniging van Anesthesiologie. Tweede Secretaris van AME-Brazilië.


Marcelo Saad, MD, PhD

Arts, gespecialiseerd in fysiotherapie en acupunctuur. Doctoraat in Revalidatiewetenschappen aan de Universiteit van São Paulo. Mede-oprichter van de Interreligieuze Coalitie voor Gezondheid en Spiritualiteit. Huidige voorzitter van de Spiritistisch Medische Vereniging van São Paulo. Naast zijn werk als arts, is hij actief in wetenschappelijke publicaties, redacties van medische tijdschriften, technische lezingen en deelname aan wetenschappelijke taken. Zijn interessegebieden zijn Spiritualiteit in Gezondheid, Acupunctuur en Complementaire Therapieën.

Klik in de afbeelding om in te zoomen: